II.kolo Krajské ligy v Nových Hradech 27.9.2014

02.10.2014 14:04

Novohradští karatisté uspěli na domácím zápasišti

Celkem šest medailí vybojovali naši závodníci na Krajské lize

 

V sobotu 27. září se konalo v tělocvičně Tělovýchovné jednoty v Nových hradech II. kolo Krajské ligy v karate. Této soutěže se účastnilo celkem sto tři závodníků z deseti oddílů a škol z Jihočeského kraje. Vzhledem k tomu, že turnaj karate se v Nových Hradech naposledy konal v roce 1998 v hotelu Máj, stál před pořadateli těžký úkol, jak zorganizovat tuto prestižní krajskou soutěž tak, aby vše proběhlo ke spokojenosti účastníků.

Soutěž začala po deváté hodině disciplínou kata-souborná cvičení, kde závodníci musí zacvičit technicky správně povinnou sestavu složenou z postojů, krytů, úderů a kopů proti imaginárním útočníkům. Proti sobě nastupovali vždy dva soutěžící rozlišení červenou (AKA) a modrou (AO) šerpou. Po odcvičení obou závodníků se rozhodčí pomocí barevných praporků přiklonili k barvě šerpy vítěze.

V kata mladší žáci soutěžili Jan Švenda, Kryštof Vinický a Petr Vochozka, bohužel se jim přes veškerou snahu nepodařilo postoupit ze základní skupiny cca dvaceti protivníků. V kategorii mladší žákyně nepostoupila do druhého kola Karolína Staňková. Nedařilo se ani Nikole Staňkové v kategorii starších žákyň, když nepostoupila z druhého kola. V kategorii mladší žákyně se úspěšně probojovala do finále Natálie Machová a jen těsně jí uniklo vítězství. K naší radosti to byla první medaile pro naše barvy a to stříbrná. V silně obsazené  kategorii starší žáci skončili v repasáži na pěkném čtvrtém místě Adam Zeman a Tomáš Balko. Další čtvrté místo obsadil mezi dorostenci Lukáš Pavlík. Ve druhém kole kata žáků bohužel vypadl Marek Rolínek. V disciplíně kata starší žákyně si skvěle vedla Eliška Rolínková, která v silné konkurenci dokázala získat bronzovou medaili. V kategorii kata muži opět již několik let vládnou naši trenéři Petr Zachař, který ve finále zvítězil nad oddílovým kolegou Jaromírem Švěndou, který obsadil druhé místo.

Po soutěži kata se konal slavnostní nástup všech soutěžících a rozhodčích. Po slavnostním přivítání všech přítomných hlavní rozhodčí Jihočeského svazu karate Ing. Jan Barát všechny závodníky pozdravil a představil panel rozhodčích. Za město Nové Hrady přivítal přítomné první místostarosta Bc. Josef Vochozka, který popřál všem soutěžícím hodně sportovních úspěchů a závod slavnostně zahájil. Poté byli oceněni nejlepší závodníci v disciplíně kata, kteří obdrželi medaile a diplomy. Vítězové všech kategorií obdrželi tričko s emblémy města a oddílu karate, které věnovalo město Nové Hrady.

Odpoledne začala disciplína kumite – sportovní zápas dvojic dle pravidel WKF. Zde proti sobě nastupují závodníci v jednotlivých věkových a váhových kategoriích a jsou rozděleni podle pohlaví. Zápas trvá od 1.5 minuty u mladších žáků až po 3 minuty u dospělých. Soupeři jsou opět rozlišeni barevnými šerpami modrou a červenou a barvě také odpovídají chrániče na ruce a nohy. V kategorii starších žákyň velice dobře bojovala Nikola Staňková, která dokázala udržet vyrovnaný zápas. V tomto zápase Nikola bohužel těsně prohrála 3:2 a nezasáhla (díky následné prohře soupeřky) ani do repasáže, kdy proti sobě nastupují zápasníci, kteří podlehli finalistům. Mezi mladšími žáky statečně zápasil Tomáš Balko, ale nedokázal ani v jednom ze dvou zápasů získat body a tak skončil v základní skupině. Pěkný zápas předvedli ve finále kumite mužů v kategorii bez rozdílu hmotnosti naši trenéři Tomáš Hermann a Petr Zachař. V tomto „oddílovém souboji“ zvítězil Tomáš a pro naše barvy jsme tak získali další dva cenné kovy.

Domnívám se, že jsme společně dokázali připravit důstojné podmínky pro krajskou soutěž a podle kladné reakce diváků, rodičů, závodníků, ale také rozhodčích a vedoucích oddílů se nám organizace povedla. Rád bych poděkoval realizačnímu týmu ve složení: Tomáš a Marie Rolínkovi, Milan Macho, Tomáš Balík - rozhodčí, Tomáš Hermann – rozhodčí, Jaromír Švenda, Petr Zachař, Lucie Vinická, Jana Zemanová, Jana Balková, Marie Vochozková – fotografka, Karel Staněk, Ivan Popovič a samozřejmě všichni závodníci a další členové oddílu. Sponzorem akce byla pizzerie paní Jany Puppavové, která zajistila stravu pro rozhodčí a zajistila také občerstvení v hale, které bylo rovněž přítomnými kladně hodnoceno. Poděkování patří také vedení města Nové Hrady za významnou podporu a pomoc při převozu materiálu, kterou zajišťovali TS pod vedením paní Aleny Kedrušové. Děkuji vedení Tělovýchovné jednoty v Nových Hradech za zajištění tělocvičny pro tuto soutěž, dále pak panu Víťovi Jelínkovi a paní Marii Dorotovičové za pomoc s přípravou technického zázemí a ozvučení tělocvičny.

Rád bych poděkoval všem závodníků za vzornou reprezentaci oddílu a města a ještě jednou blahopřeji medailistům k pěkným výsledkům a přeji všem mnoho zdaru v dalším sportovním snažení.

 

                                                                                        Martin Hermann

                                                                                  Předseda oddílu Karate