Mezinárodní mistrovství v Allkampf-Jitsu 2014

12.10.2014 22:55

Druhou
polovinu soutěžní sezony sebeobranného systému Allkampf-Jitsu zahájilo Mezinárodní mistrovství Německa, které se konalo 11. října 2014 v Bavorském Untermeitingenu. Na soutěž se sjelo 120 závodníků z Rakouska, České Republiky a pořádající Spolkové republiky Německo.  Českou republiku zde reprezentovaly kluby z Plzně, Mostu a Jihočeši z oddílů Bojových umění z Milevska, Písku a Sportovního klubu policie z Českých
Budějovic. Soutěž v bojovém umění Allkampf-Jitsu se skládá ze třech disciplin - kata, randori a
tameshi wari, kdy se body dosažené v jednotlivých disciplinách sčítají a konečný součet nakonec určí pořadí jednotlivců. V disciplině kata jsou předváděny sestavy, jež znázorňují boj proti imaginárním útočníkům a závodník je musí zacvičit co nejpřesněji. V randori obránce provádí pět sebeobranných technik, z nichž jedna je proti ozbrojenému útočníkovi a hodnotí se zde rychlost reakce obránce a také provedení sebeobranných technik. Tameshi wari patří k tradičním prvků Allkampf-Jitsu a je divácky nejatraktivnější disciplinou. Jedná se o přerážení dřevěných, u dětí a juniorů plastových desek, které jsou rozlišeny barevně a také se liší pevností (pro dětské kategorie žlutá, tato představuje 1,5 cm dřeva, zelená pro juniory - 2 cm). Pro dospělé závodníky byly připraveny dřevěné desky o rozměru 30x30 cm od tloušťky 2,5 cm pro ženy a 3 cm pro muže, hodnotí se technika přerážení a přesný zásah desky. Vrcholem soutěže je pak další disciplína - soutěž tříčlenných týmů, kdy cvičí synchronizované kata a synchronizovaně přeráží desky-tameshi wari. V této náročné disciplině se hodnotí zejména reálnost a logická návaznost jednotlivých sebeobranných technik a samozřejmě souhra všech členů týmu.

Soutěžící byli rozděleni do jednotlivých kategorií jednak podle věkových skupin (žáci, junioři a dospělí) a dále podle výše stupně technické vyspělosti v jednotlivých bojových uměních (žákovské a mistrovské stupně technické vyspělosti). Oproti soutěžím na domácím zápasišti, kde se začíná od nejmladších závodníků s nejnižšími technickými stupni, v Německu startuje závod od nejvyššího technického stupně Dan. Našemu závodníkovi Martinovi Hermannovi se hned od začátku dařilo, postupně vybojoval prvenství v disciplíně kata, randori i tameshi-wari a celkově zvítězil kategorii muži A/S zvítězil. Již potřetí obhájil Mezinárodní titul mMistra AKJ.